Publicerad: fredag, 22 maj, 2020 - 16:46
  • Marcus Måtar (Ob) säger att inget nytt skett kring den omtvistade jordförvärvsansökan han handhaft.

”Vi har informerat landskapet”

Ingen ny fakta har tillkommit i ärendet säger lagtingsledamot Marcus Måtar (Ob) om den omtvistade fastighetsaffären där Cityjuristerna bistått ett bolag vid jordförvärvsansökan, men fått avslag på grund av misstanke om bulvanförhållande.

- Det som är nytt är att en privatperson, som tagit över äganderätten, har fått lagfart beviljat för den här fastigheten. Det har vidarebefordrats till landskapsregeringen som de bad i det ursprungliga beslutet, säger han.
Tidningen Nya Åland lyfte upp ämnet när tiden för att lämna in kompletteringar löpte ut. Marcus Måtar och vicetalman Bert Häggblom (Ob) är delägare i Cityjuristerna och ärendet har även nått lagtinget där frågan om förtroende för Bert Häggblom som blivande talman, lyftes i ett spörsmål. Bert Häggblom meddelar Ålands radio att han inte vill uttala sig, utan hänvisar till Marcus Måtar som nu har hand om ärendet.

- När man läser tidningsartikeln kan man få uppfattningen att jag har uppgjort något nytt avtal, men så är absolut inte fallet, säger Marcus Måtar.

Han säger också att det inte finns någon lag som förbjuder företagare som väljs in i lagtinget att fortsätta med sin verksamhet.