Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 januari, 2022 - 15:18Uppdaterad: fredag, 28 januari, 2022 - 16:17
  • Det är viktigt att vädra enligt hälsomyndigheten. Arkivbild.

Ventilering effektivt mot coronavirus

Finska forskare påminner om vikten av att ventilera och vädra för att minska förekomsten av coronavirus. Även luftrenare kan vara effektivt.

I en artikel för svenska Yle säger Lotta Oksanen, forskare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, att ju effektivare luftombyte ett utrymme har, desto mindre är risken för att folk ska smittas av coronaviruset.

Forskning under pandemin har tydligt visat att coronaviruset till stor del sprider sig i form av aerosoler, alltså små partiklar som kan hänga kvar till och med i några timmar i inomhusluften. Enligt vetenskapliga studier kan det till och med vara det huvudsakliga spridningssättet.

Mikael Ehn, professor vid Centret för atmosfärsvetenskaper vid Helsingfors universitet och expert på aerosoler, tycker inte att hälsomyndigheterna tillräckligt har betonat vikten av vädring och ventilation.

– Det skulle vara ganska lätt för många att minska på den möjliga smittspridningen om man skulle veta om att det till största delen är den delade luften som leder till att folk smittar varandra, säger Ehn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »