Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2023 - 16:50Uppdaterad: fredag, 22 september, 2023 - 16:50

Vegetarianen får inte längre vara marknadschef på korvfabriken – minister Wikström deltar inte längre i vindkraftsmöten

Infrastrukturminister Christian Wikstöm (Ob) deltar inte längre på möten där vindkraftsfrågor diskuteras inom landskapsregeringen. Det informerade lantrådet Veronica Thörnroos (C) lagtinget om under dagens debatt.  

Debatten om Utvecklings- och hållbarhetsagendan kom nästan enbart att kretsa kring vindkraft efter ett anförande av Stellan Egeland (Ob). Han argumenterade för att storskalig havsbaserad vindkraft inte är förenligt med agendan och han kritiserade det samförståndsavtal om vindkraften som en majoritet av lagtingspartierna undertecknat. Han ifrågasatte varför det i avtalet står att partierna ska "kommunicera kongruent" om vindkraften och berättade att Obunden samling i somras kontaktats av en åländsk bank som ville ha avtalet som de trodde att alla partier skrivit under. 
– Vi tackade nej. Vi är självklart inte intresserade av att gå emot en demokratisk process, sa Egeland. 

Kritiken mot anförandet var massiv och också lantrådet Veronica Thönroos valde att kommentera debatten.  
– Samförståndsavtalet visar bara i vilken riktning vi ska gå. Inga beslut är fattade, fakta håller på att samlas in och kommunerna blir de som slutligen avgör, sa hon.  

John Holmberg (Lib) frågade lantrådet om det är lämpligt att Wikström ingår i ministertrion som ansvarar för vindkraftsarbetet samtidigt som hans parti går till val på att säga nej till vindkraften.  
– För mig är det lite som att vara vegetarian och vara marknadschef för en korvfabrik, sa Holmberg. 

Lantrådet svarade att Holmbergs analys är korrekt och att man därför kommit fram till att Wikström inte längre ska delta på vindkraftsmöten.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »