Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2016 - 05:53
  • När näringsämnen tillförs kan sjöar, dammar och vattendrag växa igen. Gräskarpen kan hjälpa genom att beta bort gräset. Foto: Wikimedia Commons.

Växtätande fisk får planteras ut i Tjudö

Samfälligheten i Vestanträsk by i Finström har fått lov av landskapsregeringen att plantera ut sötvattenfisken gräskarp i Tjudö träsk. Tanken är att fisken ska förbättra vattenmiljön genom att hålla ner växtligheten i träsket.

- Arten är riskfri att plantera ut eftersom den inte kan föröka sig hos oss, säger fiskeribiolog Kaj Ådjers på landskapsregeringen.

Det här är andra gången gräskarpar inplanteras i ett åländskt träsk. I slutet av 70-talet gjordes ett försök i Geta, men det träsket var för litet och fiskarna dog, troligen av syrebrist, när isen lade sig på vintern.

Kaj Ådjers säger att landskapsregeringen ska följa med hur fiskarna påverkar vattenmiljön i Tjudö, och han tror det kan bli möjligt med fler gräskarpar i åländska sjöar i framtiden.

- Ja det kan tänkas. Det ska vara tillstånd varje gång så vi får se tiden an hur det blir, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »