Publicerad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 22:13Uppdaterad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 22:13
  • Dystra siffror för hotellinkvarteringar. Arkivfoto.

Väsentligt färre bodde på hotell

Bara 18 procent av den totala rumskapaciteten på de åländska hotellen bokades i september. Det är väsentligt lägre än samma månad förra året då beläggningsgraden var 41 procent.

Färska siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå visar vidare att gästerna från Finland stod för tre fjärdedelar, 5.400 stycken, av övernattningarna medan svenskarna stod för en tiondel, 830 stycken. Det är en minskning med 36 procent respektive 89 procent jämfört med september förra året. Personer från övriga länder stod för 770 övernattningar, en nedgång med 54 procent. Fler ålänningar sov dock på de lokala hotellen, 250 övernattningar jämfört med drygt hundra i fjol. Totalt i år har 79.500 hotellövernattningar registrerats. Januari-september i fjol var siffran 187.000.

Om inkvarteringarna inte ökar nästa år blir det jobbigt. Det säger Camilla Linde på hotell Cikada. När gästerna uteblir kan man inte heller ta in personal, utan får arbeta mer själv på hotellet. Säsongsförlängare för både vår och höst har uteblivit i år.
-Det som vi saknar är de sportgrupper och skolresor som nästan försvunnit, säger Camilla Linde.

Ann-Louise Djupsund på hotell Arkipelag säger att man klarar sig på grund av att man har andra inkomstkällor i form av lunch- och kvällsrestaurang. Det fanns en ljusning under sommaren när gränsen till Sverige var öppen. .
-Det märktes att fanns ett uppdämt behov att komma till Åland, men det blev ganska kortvarigt, säger Ann-Louise Djupsund.
För hotellet har de fastländska gästerna ökat. Även Camilla Linde har märkt av ökat inresande från riket.
-Jag tror att vi fått starkare band till fastlandet på det här sättet, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »