Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 november, 2021 - 17:17Uppdaterad: fredag, 26 november, 2021 - 17:54

Varning för skadliga bluff-sms

Cybersäkerhetscentret har gått ut med en varning om att sms-meddelanden med en länk till skadlig kod cirkulerar i Finland.

”Temat i textmeddelandet kan till exempel vara att personen har fått ett röstmeddelande eller en avisering från mobiloperatören. Gemensamt för meddelandena är att användaren ombeds öppna länken i meddelandet. Att öppna själva länken installerar inte det skadliga programmet utan begär användarens samtycke för att installeras. Det skadliga programmet kan stjäla information från enheten och skicka bedrägeritextmeddelanden som sprider det skadliga programmet”, skriver Cybersäkerhetscentret i ett pressmeddelande.

-FluBot, som är ett skadligt Android-program, sprids via textmeddelanden. Enligt vår uppskattning har man under ett dygn skickat bedrägerimeddelanden till tiotusentals finländare. Vi antar att antalet kommer att öka under de närmaste dagarna och veckorna, säger Cybersäkerhetscentrets informationssäkerhetsexpert Aino-Maija Väyrynen.

Om du installerat det skadliga programmet ska du kontakta Cybersäkerhetscentret och göra en brottsanmälan, uppmanar Cybersäkerhetscentret.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »