Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 juli, 2021 - 10:40Uppdaterad: tisdag, 27 juli, 2021 - 17:38
  • Elektronik som beställs via nätet från Kina kan innebära en säkerhetsrisk, varnar experter. Genrefoto: Pixabay

Varnar för direktimporterad elektronik från Kina

Elektronikprodukter från Kina som privatpersoner kan beställa via nätet innebär ofta en säkerhetsrisk.

Samtliga tio laddare inköpta via sajten Wish som Svenska elsäkerhetsverket testat klassades som farliga och i ett test av 28 olika elprodukter som Sveriges konsumenter gjort var bara sju procent ofarliga.

Ålands Radio har talat med åländska elsäkerhetsexperten Ludwig Grann och med Hannu Mattila, sektionschef på Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes, och båda nämner att brister i tillverkningen kan leda till att apparaterna blir strömförande. Ludwig Grann avråder därför konsumenter från att köpa elektronik på internet för direktleverans hem i brevlådan.

- Om vi alla köper produkter från lokala återförsäljare som gått med på att importera säkra produkter så får vi inget problem. De här osäkra produkterna har inte funnits på vår marknad före direktimportsajter som till exempel Wish, Aliexpress och Ebay kom, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »