Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 mars, 2018 - 14:51Uppdaterad: torsdag, 8 mars, 2018 - 16:49

Vårjakten blir fall för EU-domstolen

EU-kommissionen har nu bestämt sig för att väcka talan mot Finland vid EU-domstolen på grund av den åländska vårjakten på ejderhanar, så kallade gudingar. Det skriver EU-kommissionen på sin hemsida.
- Inte är det ett beslut som visar på en lysande framtid för den här verksamheten, säger näringsminister Camilla Gunell.

EU-kommissionen skriver att enligt fågeldirektivet är all jakt på flyttfåglar förbjuden under uppfödningssäsongen och under häckningens olika stadier.
- Det är möjligt att medge undantag från denna regel under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda. Villkoren för undantag är inte uppfyllda i Finland, skriver kommissionen.

Man påpekar att ejderpopulationen inte har en tillfredsställande storlek och enligt de senaste populationsbedömningarna är arten på tillbakagång i både EU och Finland.
- Dessutom överskrider jaktkvoten den tillåtna kvantiteten på en procent av den årliga dödligheten för ejdrar i landskapet Åland, skriver kommissionen.

Ingen lysande framtid

På landskapsregeringen säger man att EU-kommissionen utgår från att ejdern är rödlistad och därför inte får skjutas, men enligt landskapet behövs vårjakten på gudingarna för att jägarna ska fortsätta skydda ejdrarnas häckningsområden och därmed ådorna.
- Vi måste ha ett stort intresse för att kunna genomföra de här åtgärderna, och jägarna är nyckelpersoner, säger jaktförvaltare Robin Juslin.

Näringsminister Camilla Gunell säger att man varit medveten om risken att kommissionen går till domstolen.
- Är man oenig med kommissionen och bedriver en verksamhet som strider mot ett direktiv så går det såhär för eller senare. Inte är det ett beslut som visar på en lysande framtid för den här verksamheten, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »