Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 november, 2017 - 16:08Uppdaterad: måndag, 27 november, 2017 - 16:43
  • Jomalafullmäktige lyfter relativt höga arvoden, i Sottunga där Kennet Lundström jobbar betalas minst.

Varierande arvoden för kommunpolitiker

De åländska kommunerna styrs av förtroendevalda som arbetar mer eller mindre ideellt för kommunen. Varje kommun har en arvodesstadga för sina förtroendevalda, vilken varierar beroende på storlek och arbetsmängd.

I Sottunga med sina 96 invånare ställer man upp gratis som vanlig ledamot.

-Det finns arvoden för ordföranden i kommunfullmäktige, -styrelse och nämnder. Nytt för nästa år blir ersättning för inkomstbortfall, säger kommunsekreterare Kennet Lundström.

I Jomala och Finström får man högst ersättning per möte, 80 respektive 60 euro.

Kumlinge och Vårdö har lägsta mötesarvodet med 20 euro per ledamot i de olika kommunala organen.

Ordförande lyfter 5.000

Ordföranden i de kommunala organen får ofta ett något förhöjt mötesarvode. Dessutom ges ett särskilt årsarvode till ordförandena och i vissa kommuner även ett tillägg för telefon och internetkostnader. Högst årsarvode får man som kommunstyrelsens ordförande, det kan variera från 750 på Sottunga till 5.000 euro i året i Jomala.

Det skiljer sig också när arvodena senast ändrades,Vårdös arvoden trädde i kraft 2008, Getas 2012, medan andra kommuner har nya för i år eller ska ta nya stadgar i bruk från och med 2018 som exempelvis Vårdö och Lumparland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »