• Vårdö omfattar landskapets plaststrategi. Foto Bengt Hannus.
Publicerad: fredag, 1 februari, 2019 - 06:48

Vårdö vill se färre plastförpackningar

Kommunstyrelsen i Vårdö omfattar den plaststrategi som landskapsregeringens tagit fram, men man skickar vidare vissa synpunkter från byggnadstekniska nämnden som man stöder. Bland annat vill man att möjligheten att verkligen minska plastkonsumtionen ses över.

- Främst inom dagligvaruhandeln där det finns flertalet åländska producenter och möjligheter att återgå till förpackningar av exempelvis av papper och kartong, skriver Vårdö.
Däremot tycker man inte att man ska påföra producenter saker då det inte finns alternativ och teknik att tillgå eftersom krav ställs även av kunder utanför Åland.
Vårdö har också synpunkter om återvinning av plast.
- Miljön torde inte vinna på att samla in material som sedan förbränns då transporterna även använder fossila bränslen. Men kan en större del av plasten återvinnas i ny plast eller andra produkter bör sorteringen fortgå, skriver Vårdö.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.