• Vårdö omfattar landskapets plaststrategi. Foto Bengt Hannus.
Publicerad: fredag, 1 februari, 2019 - 06:48

Vårdö vill se färre plastförpackningar

Kommunstyrelsen i Vårdö omfattar den plaststrategi som landskapsregeringens tagit fram, men man skickar vidare vissa synpunkter från byggnadstekniska nämnden som man stöder. Bland annat vill man att möjligheten att verkligen minska plastkonsumtionen ses över.

- Främst inom dagligvaruhandeln där det finns flertalet åländska producenter och möjligheter att återgå till förpackningar av exempelvis av papper och kartong, skriver Vårdö.
Däremot tycker man inte att man ska påföra producenter saker då det inte finns alternativ och teknik att tillgå eftersom krav ställs även av kunder utanför Åland.
Vårdö har också synpunkter om återvinning av plast.
- Miljön torde inte vinna på att samla in material som sedan förbränns då transporterna även använder fossila bränslen. Men kan en större del av plasten återvinnas i ny plast eller andra produkter bör sorteringen fortgå, skriver Vårdö.

Fler Nyheter

"Det ska inte få hända"

Det ska inte få hända, säger PAF om den bugg som lät kunder spela på bolagets hemsida trots att de valt att blockera sig själva med en annan webbtjänst.

Singelolycka i Lemland, gripanden i hamnen

En singelolycka inträffade i Lemland under natten till lördag. Då polisen kom till olycksplatsen kunde föraren inte redogöra för vad som hade hänt...

Deklarationerna ska bli enklare enligt tullchef

Tullchef Eva Enges intervjuas av Nina Smeds:
Det nya förtullningssystemet som ska träda i kraft 2020 är inte klart ännu, säger tullchef Eva Enges vid Mariehamns tull med anledning av de åländska företagarnas oro för att det ska bli krångligt och dyrt. Därför finns det inga exakta uppgifter om slutresultatet.

Ny upptäckt: Stenåldersålänningar odlade

Stenåldersålänningarna låg i framkant som odlare och kanske även ölbryggare. Det visar en upptäckt gjord av forskare på Helsingfors universitet, som Hufvudstadsbladet rapporterar om.

Fler anmälningar inom omsorg, vård och socialärenden

Johanna Fogelström-Duns och Benjamin Sidorov om de fördubblade missnöjesanmälningarna:
Anmälningarna om missnöje inom barnskyddsärenden fördubblades mellan 2017 och 2018. Det framkom när Ålands ombudsmannamyndighet imorse presenterade sin verksamhetsberättelse.

Inbrott på ÅMHM

Natten till i dag har Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, haft inbrott.

Vill ha svar om försvårande förtullningsregler

Lagtingsledamot Harry Jansson , centern, vill veta vad landskapsregeringen gjort och tänker göra för att motverka förslaget om nya och kostsamma förtullningsrutiner och har skickat en skriftlig fråga kring det till lagtinget.

PAF fick böter av svenska spelinspektionen

Spelinspektionen i Sverige har tilldelat PAF böter på 100.000 kronor, det skriver spelinspektionen på sin hemsida.

Ålands radio sänder samtal om fake news

Idag inleds Mariehamns litteraturdagar som detta år har ensamhet som bärande tema.