Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 mars, 2019 - 06:13Uppdaterad: fredag, 22 mars, 2019 - 06:23
  • Vårdö anser att kommunerna borde få tillbaka hela beloppet som motsvarar förlorade skatteintäkter för 2019. Foto Owe Sjöblom

Vårdö emot kompensationslag

Kommunerna borde få tillbaka hela beloppet som motsvarar förlorade skatteintäkter för 2019, och få använda de pengarna hur man vill. Det menar Vårdö kommunstyrelse som opponerar sig mot hur lagförslaget om samordning av IT-stöd finansieras och hur lagförslaget om kompensation till kommunerna 2019 är uppbyggt.

Grunden till lagförslagen är att den finländska staten kompenserar kommunerna för skatteåtgärder, bland annat skatteavdrag, som gör att intäkterna till kommunerna minskar under året. Enligt landskapsregeringens beräkningar uppgår det kommunala bortfallet till totalt 695.000 euro. Man planerar att utbetala 500.000 som kompensation till kommunerna, men av dessa är 300.000 knutna till samarbetsprojekt för kommunernas IT-samordning.

Vårdö kommunstyrelse vänder sig mot att landskapsregeringen inte utbetalar hela summan och att kommunerna inte får använda de förlorade skatteintäkterna som man vill.

-Det borde ha varit en lag om kompensation till kommunerna borde ha fördelat 695 000 euro rakt av. Om landskapsregeringen vill subventionera kommunernas it-stöd genom samarbetsstöd borde de göra det med sina egna pengar, inte våra, säger Andreas Johansson som är kommundirektör i Vårdö.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »