Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 16:50Uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 17:12
  • Ett extra vårddygn på ÅHS kan kosta en skärgårdskommun 1.000 euro. Arkivbild

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

Enligt Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö, har detta blivit ett problem för skärgårdskommunen under det nya landskapsandelssystemet, och man har redan tvingats söka tilläggsanslag på 50 000 euro.
- Det är inte hållbart i längden och kan i skärgården dessutom leda till utanförskap, om alla vet att någons vårdbehov varit orsaken till att budget för annat saknas, säger Karlsson.
Enligt Camilla Enberg, socialsekreterare på Kökar och Sottunga, har man där sluppit samma problem, men ser problematiken.
- Vi har ett nära och bra samarbete med ÅHS när det kommer till att bedöma vilken vårdnivå som behövs. Hittills har vi sluppit söka extra anslag, men det är ett skört system vi lever under, säger Enberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »