• Ett extra vårddygn på ÅHS kan kosta en skärgårdskommun 1.000 euro. Arkivbild
Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Lis Karlsson och Camilla Enberg, socialsekreterare på Kökar och Sottunga:
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 16:50, uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 17:12

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

Enligt Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö, har detta blivit ett problem för skärgårdskommunen under det nya landskapsandelssystemet, och man har redan tvingats söka tilläggsanslag på 50 000 euro.
- Det är inte hållbart i längden och kan i skärgården dessutom leda till utanförskap, om alla vet att någons vårdbehov varit orsaken till att budget för annat saknas, säger Karlsson.
Enligt Camilla Enberg, socialsekreterare på Kökar och Sottunga, har man där sluppit samma problem, men ser problematiken.
- Vi har ett nära och bra samarbete med ÅHS när det kommer till att bedöma vilken vårdnivå som behövs. Hittills har vi sluppit söka extra anslag, men det är ett skört system vi lever under, säger Enberg.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.