Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 maj, 2024 - 16:22Uppdaterad: onsdag, 29 maj, 2024 - 08:32
  • Wille Valve var tidigare ordförande för ÅHS. Arkivbild.

Valve slår ifrån sig VIS-kritiken – nu bemöter han den tidigare hemligstämplade rapporten

ÅHS tidigare styrelseordförande Wille Valve (MSÅ) ser inga större brister i arbetet med att få ett nytt vårdinformationssystem, VIS.  

I landskapsrevisionens granskningsrapport, som offentliggjordes i slutet av april men som tidigare läckte till medierna, framkommer bland annat att kostnaderna för köptjänster tredubblades jämfört med den första kostnadskalkylen. Nu, då avtalet med leverantören Cambio är undertecknat, bemöter Valve kritiken.  

– Rimligt blir det sett till att vi var i Marknadsdomstolen i två år. Det krävdes en hel del resurser att försvara ÅHS intressen. Viktigt var det också att få in rätt kompetens i centrala beslutsögonblick, säger han.  

När man läser rapporten får man en känsla av att konsulterna haft fri fakturering och kostnaderna uppgick till 2,5 miljoner euro. Är det rimligt med offentliga medel? 

– Fri fakturering vet jag inte om de har haft, men det kan finnas fog för att strama åt, absolut. 

Valve är trots kritiken nöjd över projektet och menar att Åland inte hade kunnat få ett nytt vårdinformationssystem med samma ska-krav.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »