Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 december, 2022 - 14:47Uppdaterad: fredag, 30 december, 2022 - 17:45

Välfärdsområden ställer till det för ÅHS

Endast läkare som arbetar vid ett välfärdsområde kan efter årsskiftet fatta beslut om tvångsomhändertaganden på Åland eller begära handräckning av polisen.

Det ställer till problem för ÅHS eftersom deras läkare inte är anställda vid något välfärdsområde då reformen inte införs på Åland. Jun Nagamori, som är förvaltningsöverläkare vid ÅHS, säger att det saknas ett tydligt lagrum för vissa arbetsuppgifter.

-Vi har inlett ett samarbete med sjukhuset i Åbo, så patienterna på Åland behöver inte oroa sig över den rådande situationen, säger han.

Ett annat problem som hör ihop med att vården organiseras i välfärdsområden är att åländska poliser inte längre kommer att ha en laglig grund för att ge ÅHS handräckning, till exempel när en person som behöver vård är våldsam eller motsätter sig vård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »