• Centern jublade när valresultatet stod klart. Foto: ÅRTV.
  • Centerns Veronica Thörnroos. Foto: ÅRTV.
  • Obundnas Bert Häggblom och centerns Veronica Thörnroos. Foto: ÅRTV.
  • Hållbart initiativs Alfons Röblom. Foto: ÅRTV.
Veronica Thörnroos, Bert Häggblom och Alfons Röblom:
Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 06:48, uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 07:09

Valets vinnare vill inte spekulera om ministerposter

Centern blev valets stora vinnare i går kväll och säkrade nio mandat från tidigare sju. Regeringssonderingen börjar redan i dag, men hur man vill att den sammanslutningen ska se ut återstår att se.

– Det är lite för tidigt att fördela ministerposterna ännu, alla har en viktig funktion, inte bara för Centern utan för hela Åland, säger blivande lantråd Veronica Thörnroos.

Också Obunden samling gick framåt, från tre mandat till fyra.

– Vi i oppositionen har varit ganska sammanhållen, vi får se hur långt det håller, säger Bert Häggblom om den blivande regeringsbildningen.

Hållbart initiativ har för första gången tagit sig in i lagtinget och får två mandat.

– Vi är öppna för alla alternativ, säger Alfons Röblom, talesperson för Hållbart initiativ, om en eventuell ministerpost.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.