Publicerad: onsdag, 27 mars, 2019 - 06:07Uppdaterad: onsdag, 27 mars, 2019 - 10:55
  • Kvinnan nekades att teckna försäkring. Genrebild..
  • Stefan Boman, försäljningschef Ömsen. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Våldtagen kvinna nekades teckna försäkring

Åländska Sofia (fingerat namn) blev för två år utsatt för en våldtäkt, något som en man också dömdes för i tingsrätten. När hon ville teckna en ny försäkring hos Ömsen, en Ömsen Hälsa-försäkring blev det ändå back med hänvisning till ett nyligen upplevt trauma, alltså våldtäkten.

- Jag blev helt paff och ledsen och förbannad. Jag förstår det inte. Det känns nästan som en bestraffning för det som hänt mig, hur länge ska våldtäkten förfölja mig? Det bara hände mig, jag kunde inte påverka det, säger Sofia.

Hon säger att hon hade förstått om hon fått en klausul om psykiatritjänster, men inte ett avslag. Nu tänker hon teckna en försäkring hos ett annat försäkringsbolag.

Ömsen varken kan eller får kommentera enskilda fall men säger att generellt är risken inte högre att nekas försäkring om man blivit utsatt för brott.

- Generellt försöker vi jobba med klausuler så mycket som det bara går i stället för avslag, säger försäljningschef Stefan Boman.

Han säger att hans personliga åsikt i fallet varken är eller får vara relevant. Han säger också att alla kunder har rätt överklaga beslut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »