“Väldigt svårt att ersätta det personliga mötet”



En gång i månaden åker en läkare från Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, till skärgårdskommunerna, förutom Föglö som får läkarbesök två gånger i månaden. Det är olika läkare som har ansvar för olika kommuner och beroende på befolkningsmängden är besöket en eller två dagar.
Malin Ringbom, klinikchef för primärvården inom ÅHS, har ansvar för Kökar.
Transporten dit står Ålands sjöräddningssällskap för och oftast är det Svante G som används. Det samarbetet har pågått i ungefär tio år och är en win-win situation för båda parter.
Läkaren får en arbetsdag i timmar som oftast håller sig på en normal nivå och kan även anpassa tiden efter antalet patienter som är inbokade. Sjöräddningen får körtimmar som ändå behövs och dessutom tillfälle att låta frivilliga krafter vara med och öva.

Den vardagliga sjukvården i skärgården består av hälsovårdaren som jobbar i kommunen. Det är främst barn och personer över 65 år som får göra besök hos hälsovårdaren, övriga hänvisas till Mariehamn.

Läkaren Malin Ringbom gör alltid rond på kommunens effektiverade serviceboende Sommarängen och på eftermiddagen tar hon emot bokade patienter.
Numera finns det stora möjligheter för läkare och patienter att träffas med hjälp av digitala medier, med det är ändå väldigt svårt att ersätta det personliga mötet.
– Ur doktorns synvinkel så är det helt annat att träffas öga mot öga när man kan känna och se, man får mycket mer information, säger Malin Ringbom.

Viola Engdahl, boende på Sommarängen uppskattar det månatliga läkarbesöket. – Vi har ju lite svårt att fara till Mariehamn och då är det så bra när läkaren kommer hit så vi får berätta hur vi mår, säger Viola Engdahl.