Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2023 - 05:42Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2023 - 14:49
  • Sofie Roxbäck, Effie Pla och Hanna Lindholm informerade om valet. Foto: Amira Boughdiri
  • Max Andersson och Dan Sundqvist från landskapsregeringen. Foto: Amira Boughdiri

Välbesökt valinfo för nyinflyttade

Ett sextiotal nyinflyttade besökte informationstillfället om valet som ordnades på torsdagen av Landskapsregeringen, Mariehamns stad, Kompassen och Medis. 

Det finns flera frågor om valdeltagande där svaren inte är självklara för dem som flyttat till Åland från ett annat land. En av de vanligaste är den grundläggande frågan om vem som får rösta. Här skiljer sig reglerna mellan lagtingsval och kommunalval. 

För att få rösta i lagtingsvalet behöver man ha hembygdsrätt och för att få rösta i kommunalvalet behöver man ha bott i den kommun man röstar i i ett helt år före valdagen. 

Det kan vara otydligt för många inflyttade när man hör så mycket om valen och hembygdsrätten men inte riktigt vet, säger Hanna Lindholm, integrationshandledare på Mariehamns stad. 

På sidan val.ax finns mer information om de åländska valen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »