Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 oktober, 2016 - 16:09
  • En våldtäktsrättegång hölls i tingsrättens lokaler i statens ämbetshus i dag. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Vaken för sex, eller våldtagen i sömnen?

Var kvinnan med på saken eller sov hon och blev våldtagen i sömnen? Det är en fråga som tingsrätten i dag tagit sig an. En man i övre medelåldern står åtalad för våldtäkt på en över 20 år yngre kvinna.

Det var förra sommaren som mannen messade den yngre kvinnan och frågade om han kunde få komma och sova över hos henne efter en krogrunda med en god vän.

Det var inte första gången han sovit över hos henne, men då på soffan i övre våningen. Nu tjatade han sig till att få lägga sig i sängen med henne när han dök upp på morgonsidan.

”Med på sex”

Så långt är den åtalade mannen och kvinnan överens, men är oense om det som följde. Enligt mannen var kvinnan med på sex. Enligt kvinnan vaknade hon av att väckarklockan ringde och fann då mannen mellan sina ben.

Vänner

De två var bekanta sedan tidigare och hade ett vänskapsförhållande. Den yngre kvinnans tidigare sambo var arbetskamrat med den äldre mannen, som också separerat nyligen.

Den yngre kvinnan sökte kontakt med mannen för att få veta hur hennes före detta sambo hade det. Det framkom under rättegången att de stöttat varandra efter varsina separationer. Men alltså på en vänskaplig nivå.

Överlång arbetsdag

Dagen innan hade kvinnan messat mannen och frågat hur det var. Han berättade att han skulle ut med en kompis och frågade om hon ville komma med. Svaret blev nej, hon var trött efter en överlång arbetsdag och skulle dessutom tidigt på jobb nästa morgon.

Hunden väckte

De hade ännu messkontakt strax innan hon lade sig lite före elva på kvällen.

Kvinnan sov djupt när hennes hund skällde för att få henne vaken. När hon kom tillbaka in efter en kort runda med hunden såg hon att det droppat in mess under natten från mannen, där det sista löd:

”Snart hos dig”.

”Är du på väg hit?” Svarade kvinnan då.

”Om jag får”, svarade mannen.

”Om du går direkt upp och lägger dig på soffan, jag skall på jobb om två timmar”, svarade kvinna.

Gav med sig

Det dröjde inte länge förrän mannen knackade på dörren. Men han ville inte utan vidare gå och lägga sig i soffan. Efter att han har frågat ett par gånger, ger kvinnan med sig och han får sova i dubbelsängen med henne.

Somnar genast

Hon lägger sig med ryggen emot honom och somnar ganska omedelbart, enligt egen utsago.

- Han började prata men jag hörde inte allt, sade hon under rättegången.

Han hade lagt handen på hennes överarm, hon tyckte det var lite konstigt, men reagerade inte desto mer eftersom de var vänner, och inget annat.

Oralsex

Enligt mannen kramades de och hon svängde sig på rygg och han lade sig över henne. Han fick ingen erektion, utan gav henne oralsex i stället och använde fingrarna.

Chockad

Enligt kvinnan vaknade hon av att väckarklockan ringde och fann då mannen mellan sina ben. Chockad rusade hon upp och undrade vad han höll på med. Hon gick ut och satte sig på trappan och ringde polisen. Mannen försökte prata med henne, men med dålig framgång.

Polisen kom

- Hon var hysterisk, det gick inte att prata med henne, berättade han och började gå hemåt.

En polispatrull tog hand om kvinnan, en annan plockade strax upp mannen.

Trosorna viktig fråga

En intrikat fråga för rätten är nu hur mannen under hennes nattlinne lyckades få av henne trosorna utan att hon vaknade om hon sov.

Hon gjorde en rörelse för att hjälpa till, hon sov inte, hävdar mannen.

Han tror att det var ångest efter händelsen som fick henne att anmäla honom.

Sover mycket djupt

Jag sover mycket djupt annars också, och nu var jag helt slut, sade kvinnan, och hävdar att hon aldrig skulle ha gått med på sex med mannen.

Dom i målet kommer senare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »