Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 16:12Uppdaterad: fredag, 17 november, 2017 - 16:13
  • Mats Löfström hoppas att Sverige kan ompröva sitt beslut om att höja farledsavgifterna. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

- Vi hoppas att Sverige ännu kan ompröva beslutet om att höja farledsavgifterna nästa år så att man inte försvårar för sjöfarten mellan Finland och Sverige, säger Löfström i ett pressmeddelande.

Löfström konstaterar att Sverige har full laglig rätt att fastställa farledsavgifter i sina egna vatten, men han tycker det är viktigt att minnas att avgifterna får konsekvenser också utanför Sveriges gränser.

- Chockhöjningen av avgifterna, som för vissa rederier kan komma att fördubblas, kommer införas från och med 1 januari 2018, alltså med drygt sex veckors framförhållning. Rederier med trafik mellan Finland och Sverige kommer då att få se sina årliga farledsavgiftskostnader öka med många miljoner kronor, per rederi. Det är mycket allvarligt för sjöfarten, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »