Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 maj, 2023 - 17:07Uppdaterad: torsdag, 18 maj, 2023 - 17:07
  • Den här gäddan klarade sig inte. Foto: Lina Hagström
  • Det har tidvis varit väldigt lågt vatten den här våren. Foto: Lina Hagström
  • Stadens miljösamordnare Ulf Simolin. Foto: Lina Hagström

Utvatten och lite nederbörd bakom gädd-död i Nabbens mynningsområde

Döda gäddor har synts i våtmarksområdet Nabbens mynningsområde. Troligen har gäddorna varit uppe i den konstgjorda gäddbassängen för att leka men sedan inte kunnat ta sig tillbaka hela vägen ut till havs.  

Ulf Simolin, miljösamordnare på Mariehamns stad, säger att det beror på en kombination av faktorer.  
– Dels har vi inte haft så mycket nederbörd så vi har inte haft så mycket flöde som normalt passerar våtmarken, men sedan är det att vi har haft utvatten under ganska lång tid också. 

Ulf Simolin säger också att det är svårt att helt eliminera den här typen av händelser och att muddra vägen ut i Slemmern riskerar att bli ogjort arbete då det snabbt slammar igen på grund av vindar och vågkraft. 
Att gäddorna skulle ha problem med att ta sig ut i Slemmern till följd av låga vattennivåer är ingenting som noterats tidigare år. 
– Det är nog bara är att konstatera att gäddorna hade otur i år, säger Ulf Simolin. 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »