Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 februari, 2023 - 11:40Uppdaterad: fredag, 17 februari, 2023 - 07:32
  • Alfons Röblom säger att han beställde rapporten för att få en bra lägesbild, men att tanken var att den skulle ligga till grund för framtida strategier efter att en klimatlag tagits fram - en lag som landskapsregeringen inte längre avser stifta.

”Utsläppen är en självstyrelsefråga”

Ålands utsläpp är en självstyrelsefråga – och det är ålänningarna och inte någon annan som ska arbeta för att få ner dem, det anser Alfons Röblom (HI) angående utsläppsrapporten som offentliggjordes igår.

Rapporten visar bland annat att Åland 2019 hade 226,900 ton växthusgasutsläpp, vilket betyder att utsläppen per invånare är högre på Åland än i resten av Finland.

Det var Alfons Röblom som beställde rapporten då han ansvarade över klimatfrågorna inom landskapsregeringen som utvecklingsminister. Efter att Hållbart initiativ lämnade regeringen tog vicelantrådet Harry Jansson över ansvaret. Han sa igår att han inte tror att Åland kommer att kunna uppnå sina klimatmål. Alfons Röblom vill nu veta vilka mål Harry Jansson anser går att nå och vilka man jobbar för.
- Jag tycker det är väldigt trist och lite halvt uppgivet av vicelantrådet, säger Alfons Röblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »