Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 10:23Uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:43
  • Moderaten Petri Carlsson är ordförande i finans- och näringsutskottet. Arkivfoto: Ulf Weman

Utskottsutlåtande om kommunreformen

Färre och större enheter än vad vi har i dag i den kommunala sektorn ger betydligt större möjligheter till framgång än om ingenting görs. Det skriver lagtingets finans- och näringsutskott i ett utlåtande över förslaget till reform av kommunstrukturen.

Enligt utskottet behövs reformen för att öka den ekonomiska effektiviteten, minska överlappande arbetsuppgifter, öka kompetensen och ge en likvärdig service.

Utskottet konstater att det finns framtida risker gällande arbetskraftsförsörjningen på grund av den demografiska utvecklingen och att sammanslagningen ger en starkare organsiation som ger bättre möjligheter till arbetsfördelning och specialisering.

Utskottet anser ändå att det är viktigt att en utredning genomförs som belyser samtliga administrativa kostnader som finns inom hela den kommunala sektorn.

Utskottet var inte enigt om utlåtandet. Centern, Obunden samling och Åländsk demokrati lämnade en reservation där det sägs att det saknas ekonomiskt faktaunderlag som visar vilka inbesparingar lagförslaget ger. Obunden samling och Åländsk demokrati lämnade också en reservation bland annat med ett påpekande om att inget i lagförslaget ger stöd för fyra kommuner eller för att reformen skulle framtvingas mot kommunernas vilja.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »