Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:35Uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:48
  • Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson. Arkivfoto: Ida Jansson

"Utökad mammografiscreening vore önskvärt"

Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson.

-Skulle jag få önska, skulle jag vilja ha det åldersspannet, säger han.

I morse rapporterade vi om att det finns en oro över att de åländska kvinnorna kallas på mammografi vartannat år mellan 50 - 69 år, men inte senare än så.

-Att det är 50-69 år som gäller beror på finsk lagstiftning, det kunde utredas om vi på Åland får fatta egna beslut i frågan. Att utöka åldersspannet skulle i så fall naturligtvis bli en resurs- och kostnadsfråga men samtidigt en inbesparing eftersom tidigare diagnoser skulle ge enklare behandlingar, säger Kristian Eriksson.

Han berättar att om social – och hälsovårdreformen hade gått igenom i Finland hade screeningen utökats till kvinnor som fyllt 74 år, men det blir inte av i och med att hela reformen föll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »