Publicerad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:35Uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:48
  • Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson. Arkivfoto: Ida Jansson

"Utökad mammografiscreening vore önskvärt"

Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson.

-Skulle jag få önska, skulle jag vilja ha det åldersspannet, säger han.

I morse rapporterade vi om att det finns en oro över att de åländska kvinnorna kallas på mammografi vartannat år mellan 50 - 69 år, men inte senare än så.

-Att det är 50-69 år som gäller beror på finsk lagstiftning, det kunde utredas om vi på Åland får fatta egna beslut i frågan. Att utöka åldersspannet skulle i så fall naturligtvis bli en resurs- och kostnadsfråga men samtidigt en inbesparing eftersom tidigare diagnoser skulle ge enklare behandlingar, säger Kristian Eriksson.

Han berättar att om social – och hälsovårdreformen hade gått igenom i Finland hade screeningen utökats till kvinnor som fyllt 74 år, men det blir inte av i och med att hela reformen föll.