• Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson. Arkivfoto: Ida Jansson
Kristian Eriksson intervjuas:
Publicerad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:35, uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2019 - 13:48

"Utökad mammografiscreening vore önskvärt"

Det vore bra om man kunde utöka mammografiscreeningen att gälla från 45 till 75 års ålder. Det anser klinikchefen för radiologiska kliniken Kristian Eriksson.

-Skulle jag få önska, skulle jag vilja ha det åldersspannet, säger han.

I morse rapporterade vi om att det finns en oro över att de åländska kvinnorna kallas på mammografi vartannat år mellan 50 - 69 år, men inte senare än så.

-Att det är 50-69 år som gäller beror på finsk lagstiftning, det kunde utredas om vi på Åland får fatta egna beslut i frågan. Att utöka åldersspannet skulle i så fall naturligtvis bli en resurs- och kostnadsfråga men samtidigt en inbesparing eftersom tidigare diagnoser skulle ge enklare behandlingar, säger Kristian Eriksson.

Han berättar att om social – och hälsovårdreformen hade gått igenom i Finland hade screeningen utökats till kvinnor som fyllt 74 år, men det blir inte av i och med att hela reformen föll.

Fler Nyheter

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Anbudstiden på Degersands café och camping förlängs

Anbudstiden på Degersands Café och Camping kommer att förlängas till mitten av augusti.

Man dömd för äventyrande av trafiksäkerheten

En ung man har dömts för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han i december förra året körde av vägen i för hög hastighet på Lövuddsvägen i Jomala.

Nytt inbrott på Rödakorsgården

Verksamhetsledare Josefin Egenfelt:
I helgen skedde ett inbrott på Rödakorsgården i Mariehamn, för andra gången sedan april i år. I nuläget vet man bara med säkerhet att en mindre summa pengar stulits, men de materiella skadorna är omfattande.

Inbrott och rattfylleri på lördagen

På lördag morgon grep polisen en berusad person som betedde sig aggressivt.

Våldsam natt mellan lördag och söndag

Natten mellan lördag och söndag blev hektisk för polisen.

Segelbåt kantrade på Slemmern, flera motorstopp

En mindre segelbåt med ungdomar som besättning kantrade på Slemmern under söndagseftermiddagen.

Ungas hälsa i ÅF-ordförandes blickfång

ÅF-ordföranden Pia Eriksson om ohälsan bland ungdomar:
Som Ålands framtids första kvinnliga partiordförande har Pia Eriksson sagt att hon ska försöka tvätta bort gubbstämpeln från partiet. En starkare självstyrelse och ett ökat självbestämmande på Åland är fortfarande paradgrenen för Ålands Framtid, där Pia Eriksson har varit ordförande sedan oktober 2018.

Havsviddens rökbastu fattade eld

Havsviddens rökbastu fattade eld under söndag eftermiddag. Geta och Saltviks frivilliga brandkårer kom till platsen för att släcka elden.