Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 september, 2023 - 16:52Uppdaterad: fredag, 22 september, 2023 - 11:03
  • I går meddelades att EW Finland Oy tar över trafiken på Föglölinjen. Arkivbild.

Utmanande att utveckla upphandlingen av skärgårdstrafik - svårt att jämföra kvalitet

Infrastrukturministern vill utveckla upphandlingen av skärgårdstrafiken för att säkerställa sund konkurrens och långvarig drift på de åländska linjerna, det berättade Ålands radio i går.  

Men upphandlingar är utmanande. De ska följa lagar och direktiv och göras så rättvist som möjligt. Att införa kvalitativa faktorer i upphandlingen, till exempel begära mätbara mål kring servicekvalitet eller personalvälmående, är enligt upphandlare Sten Schauman på infrastrukturavdelningen svårt eftersom det är utmanande att jämföra olika anbudsgivares resultat. 

- Men det är just sådant vi funderar på och måste försöka utveckla, säger Schauman. 

Frågan aktualiserades efter att EW Finland och Nordic Jetline nu träder in på sin fjärde linje inom skärgårdstrafiken efter att ha vunnit en upphandling med det låga anbudet 1,2 miljoner euro. Oskar Berndtsson, direktör på Nordic Jetline säger att EW Finland kunde ge ett lågt anbud tack vare skalfördelarna de har i och med de andra linjerna och en slimmad och effektiv verksamhet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »