Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2023 - 16:15Uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2023 - 16:15
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd. Foto: Martina Eriksson.

Utbildningsministern: Utbildningen är prioriterad, men kris råder också inom andra branscher

En utbildning till laboratorieskötare är enligt utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) något som prioriteras i kommande budgetarbete då landskapet ser över vilka utbildningar som kan starta på Åland. Dock handlar det i slutändan om budgetmedel och kris råder också inom andra branscher. 

I Ålands Radio i dag har ÅHS laboratoriechef Christian Jansson uttryckt en oro kring kommande personalbrist på ÅHS laboratorium. Han säger att labbet inom ett år står inför en riktig kris i och med kommande pensionsavgångar och har i en skrivelse till landskapsregeringen önskat att en utbildning till labbskötare skulle starta på Åland. 

Högskolan på Åland har utrett att en labbskötarutbildning kunde göras på distans i samarbete med Yrkeshögskolan Novia. Slutnotan på utbildningen skulle bli runt en halv miljon euro.  

Annika Hambrudd säger att personalkrisen på ÅHS laboratorium naturligtvis är oroande och att ansvar bör tas i frågan. 
- Det är därför vi resonerar kring flertalet utbildningar då det finns ett stort personalbehov och kris inom andra branscher också, säger Annika Hambrudd som inte kan svara på frågan om när man vet om en labbskötarutbildning startar på Åland eller inte.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »