Hanna Karlsson, Albin Jansson och Mary Juusela intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tisdag, 19 januari, 2016 - 15:43, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:30

Utbildning i tolerans i Kyrkby

Det finns en massa orsaker till utanförskap såsom hudfärg, sexuell läggning, beteendestörningar som adhd, dyslexi och socioekonomisk ställning. Den här veckan pågår en toleransutbildning i Kyrkby högstadieskola och svenska Mary Juusela introducerar sin metod ”lika olika” för elever, lärare och föräldrar. Den har som fokus att ändra attityder och ger konkreta verktyg för hur individer kan bemöta kränkningar, främlingsfientlighet och utanförskap.
- Jag pekar inte finger och säger hur och vad folk ska tycka, men jag vill visa att det man gör och säger har konsekvenser och att alla människor har ett eget ansvar och ett eget val. Man behöver inte vara bästa kompis med alla, men man kan hitta sätt att samexistera, säger Mary Juusela.
- Det händer rätt ofta att man hör folk säga olika nedsättande saker om andra, kanske man inte tänker på vilken skada det kan göra. Ålänningar är en ganska homogen grupp och då kan vi högt säga något nedsättande om vi stöter på någon från till exempel en minoritet av något slag, säger Hanna Karlsson, som går i nian i Kyrkby.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Fler Nyheter

Torskforskningprojekt startar första mars

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Mellan första mars och sista december i år kommer landskapet bedriva ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav i samarbete med Naturresursinstitutet, LUKE, och åländska yrkesfiskare. Det beslutade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) vid en enskild föredragning i fredags.

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.