Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 januari, 2016 - 15:43Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:30

Utbildning i tolerans i Kyrkby

Det finns en massa orsaker till utanförskap såsom hudfärg, sexuell läggning, beteendestörningar som adhd, dyslexi och socioekonomisk ställning. Den här veckan pågår en toleransutbildning i Kyrkby högstadieskola och svenska Mary Juusela introducerar sin metod ”lika olika” för elever, lärare och föräldrar. Den har som fokus att ändra attityder och ger konkreta verktyg för hur individer kan bemöta kränkningar, främlingsfientlighet och utanförskap.
- Jag pekar inte finger och säger hur och vad folk ska tycka, men jag vill visa att det man gör och säger har konsekvenser och att alla människor har ett eget ansvar och ett eget val. Man behöver inte vara bästa kompis med alla, men man kan hitta sätt att samexistera, säger Mary Juusela.
- Det händer rätt ofta att man hör folk säga olika nedsättande saker om andra, kanske man inte tänker på vilken skada det kan göra. Ålänningar är en ganska homogen grupp och då kan vi högt säga något nedsättande om vi stöter på någon från till exempel en minoritet av något slag, säger Hanna Karlsson, som går i nian i Kyrkby.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »