Hanna Karlsson, Albin Jansson och Mary Juusela intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tisdag, 19 januari, 2016 - 15:43, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:30

Utbildning i tolerans i Kyrkby

Det finns en massa orsaker till utanförskap såsom hudfärg, sexuell läggning, beteendestörningar som adhd, dyslexi och socioekonomisk ställning. Den här veckan pågår en toleransutbildning i Kyrkby högstadieskola och svenska Mary Juusela introducerar sin metod ”lika olika” för elever, lärare och föräldrar. Den har som fokus att ändra attityder och ger konkreta verktyg för hur individer kan bemöta kränkningar, främlingsfientlighet och utanförskap.
- Jag pekar inte finger och säger hur och vad folk ska tycka, men jag vill visa att det man gör och säger har konsekvenser och att alla människor har ett eget ansvar och ett eget val. Man behöver inte vara bästa kompis med alla, men man kan hitta sätt att samexistera, säger Mary Juusela.
- Det händer rätt ofta att man hör folk säga olika nedsättande saker om andra, kanske man inte tänker på vilken skada det kan göra. Ålänningar är en ganska homogen grupp och då kan vi högt säga något nedsättande om vi stöter på någon från till exempel en minoritet av något slag, säger Hanna Karlsson, som går i nian i Kyrkby.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Fler Nyheter

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.

Jomala vill att SÅHD bantar driftsbudget

Kommunstyrelsen i Jomala vill att Södra Ålands högstadiedistrikt sänker sin totala driftsbudget för 2019 med 100.000 euro.

Lemland och Finström planerar samarbete

Lemland och Finström har diskuterat hur man gemensamt skulle kunna få långsiktig tillgång av planläggningstjänster.