Hanna Karlsson, Albin Jansson och Mary Juusela intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tisdag, 19 januari, 2016 - 15:43, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:30

Utbildning i tolerans i Kyrkby

Det finns en massa orsaker till utanförskap såsom hudfärg, sexuell läggning, beteendestörningar som adhd, dyslexi och socioekonomisk ställning. Den här veckan pågår en toleransutbildning i Kyrkby högstadieskola och svenska Mary Juusela introducerar sin metod ”lika olika” för elever, lärare och föräldrar. Den har som fokus att ändra attityder och ger konkreta verktyg för hur individer kan bemöta kränkningar, främlingsfientlighet och utanförskap.
- Jag pekar inte finger och säger hur och vad folk ska tycka, men jag vill visa att det man gör och säger har konsekvenser och att alla människor har ett eget ansvar och ett eget val. Man behöver inte vara bästa kompis med alla, men man kan hitta sätt att samexistera, säger Mary Juusela.
- Det händer rätt ofta att man hör folk säga olika nedsättande saker om andra, kanske man inte tänker på vilken skada det kan göra. Ålänningar är en ganska homogen grupp och då kan vi högt säga något nedsättande om vi stöter på någon från till exempel en minoritet av något slag, säger Hanna Karlsson, som går i nian i Kyrkby.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Fler Nyheter

Stort minus för Eckerökoncernen

Rederiaktiebolaget Eckerö redovisar ett minus på 5,5 miljoner euro för den första halvan av 2019.

Perämaa möter Lintilä

Idag befinner sig finansminister Mats Perämaa i Helsingfors för att träffa riksregeringens kollega Mika Lintilä.

Färre trafikolyckor

Det skedde mindre antal trafikolyckor med personskador under årets andra kvartal, det visar statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub.

107 sidor på finska, en på svenska

Landskapsregeringen, LR, fick ett betänkande nästan uteslutande på finska från justitieministeriet för att ge ett yttrande. Det handlade om en arbetsgrupp som har utrett de högsta laglighetsövervakarnas uppgiftsfördelning.

Intresse finns för Degersands camping

Mäklare Robert Gustafsson
-Det finns ett intresse för att köpa anläggningen i Degersand, men ingenting är klart ännu. Det säger Robert Gustafsson på Mäklarhuset i Mariehamn.

Hälften bärgat efter Alfrida

Oskar Qvarnström
Över 400 000 kubikmeter skog har tagits tillvara efter stormen Alfrida. Det utgör ungefär hälften av all skog som föll i stormen.

Nya lagtingskandidater för Obunden samling

Obunden samling lanserade i går fyra nya kandidater inför lagtingsvalet i oktober.

Inga större skillnader i användningen av rusmedel på Åland

Ett längre inslag (från Åland idag):
Under ett par år har studier från riket visat att alkohol- och tobaksbruket bland ungdomar i åldrarna 12-18 har minskat.

Skolinbrott har blivit vanligare

Godby högstadieskolas rektor Ida Fyrqvist:
Skolor har enligt polisen blivit attraktiva mål för inbrottstjuvar. Under helgen inträffade en grov stöld på Övernäs skola, där bland annat surfplattor stals.