Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 maj, 2021 - 11:25Uppdaterad: tisdag, 4 maj, 2021 - 17:41
  • Ålands gymnasium startar utbildningen för väktare. Foto Malin Lundberg

Utbildning ska råda bot på väktarbrist

Ålands gymnasium ska på landskapsregeringens uppdrag starta en grundkurs för väktare. Kursen startar den 17 maj och beräknas kosta 20.000 euro.

-Vi har fått signaler om att det är brist på väktare och tanken är att deltagarna ska kunna jobba som tillfälliga väktare redan denna sommar. Det säger utbildningsminister Annika Hambrudd.

Tommy Eriksson, som är vd för vaktbolaget Alandia Security Ab, bekräftar att det är brist på väktare eftersom det inte funnits någon svenskspråkig utbildning i Finland. Det råder en viss begreppsförvirring när det handlar om befattningar som väktare och ordningsvakter. Tommy Eriksson säger att en enkel förklaring är att väktare huvudsakligen jobbar med med att åka runt till olika fastigheter, till exempel för att och kolla att dörrar inte lämnats olåsta till kvällen.

-Ordningsvakter sköter ordningen på krogar och vid olika evenemang och de kan vara anställda eller inhyrda av ett auktoriserat vaktbolag, säger Tommy Eriksson.

Camilla Hägglund-Palmqvist som är jurist vid landskapsregeringen säger att man kämpat många år med att få till en svenskspråkig utbildning av väktare.

-Det behövs även ordningsvakter inför sommaren och sådana utbildningar planeras av en privat aktör, säger Camilla Hägglund-Palmqvist.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »