Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 januari, 2017 - 14:03Uppdaterad: onsdag, 11 januari, 2017 - 15:22
  • Lag- och kulturutskottets ordförande Harry Jansson hoppas hovrättsdomen överklagas. Foto: Tomas Tornefjell.

Upprörd över hovrättsdom

Hovrättens underkännande av Ålands körkortslag är uppseendeväckande.

Lag- och kulturutskottets ordförande i lagtinget, Harry Jansson, blir mycket upprörd när Ålands Radio visar honom hovrättens dom i ett rattfyllerimål, där hovrätten med rösterna 4-3 menar att den åländska körkortslagen avviker för mycket i förhållande till rikets och således inkräktar på den dömdes grundlagsenliga rättigheter och likhet inför lagen.

- Den åländska lagen har redan granskats i högsta instans, en laggranskning som ju rikets lagar inte underställs, säger Harry Jansson i en kommentar.

Den dömde rattfylleristen får sitt körförbuds kortat av hovrätten med motiveringen att den åländska lagen avviker för mycket från rikets körkortslag. Harry Jansson tänker ta upp frågan i Ålandskommittén och hoppas också att åklagaren överklagar domen för att få den granskad av Högsta domstolen, som också annars är högsta granskare av åländska lagar.

Enligt landskapsåklagarämbetet kommer man att söka besvärstillstånd av Högsta domstolen. Vid Åbo hovrätt kommenterar man av princip inte domarna, säger hovrättsrådet Marianne Salonen till Ålands Radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »