Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 april, 2019 - 06:21Uppdaterad: onsdag, 17 april, 2019 - 17:09
  • Det är än så länge rätt oklart vad det antagna direktivet innebär för vanliga människor. Arkivfoto Malin Lundberg

Upphovsrättsdirektivet antaget av EU

Igår röstades EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv igenom i ministerrådet.

EU:s medlemsländer har nu två år på sig att implementera direktivet i sin lagstiftning. Det nya upphovsrättsdirektivet sägs bland annat innebära att det inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier och att företag som Google och Facebook ska ersätta medier vars material de sprider på plattformen.Tom Bengtsson, tillförornad Vd på Ålcom, anser att det är för tidigt att säga något om hur direktivet kommer att påverka vanliga internetanvändare.
-Men jag tror inte att internet dör på grund av detta, säger Tom Bengtsson.
Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd i Sverige skriver på sin hemsida att upphovsrättsdirektivet innehåller bestämmelser som Sveriges kulturskapare kämpat för i många år. Bland annat rätten att få rimliga och proportionerliga ersättningar vid nätanvändning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »