Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 15 mars, 2020 - 08:48Uppdaterad: söndag, 15 mars, 2020 - 17:55
  • Mariehamns skolor förbereder inför en eventuell skolstängning. Arkivfoto: Ida Jansson.

Uppdaterad: Skolor förbereder för hemundervisning

Mariehamns skolor förbereder nu elever och föräldrar på en eventuell skolstängning. Det gör även Kyrkby högstadieskola.

Via mail och skolornas informationssystem Wilma skriver stadsskolorna att alla elever i årskurserna 1-6 på måndag ska ta hem matematikböcker, svenskaböcker och engelskaböcker och att dessa böcker med fördel kan finnas i skolväskan hela tiden. Barnen i årskurserna 7-9 ska ta alla sina böcker hem och enbart de böcker till skolan som behövs för skoldagen.

Om elever gjort veckoslutsresor till utlandet, inklusiver Sverige och Finland, uppmanas de stanna hemma från skolan på måndag.

- Om man är sjuk ska man stanna hemma oavsett om man rest eller inte, skriver Andreas Wiklund som är rektor för Ytternäs skola.

Skolorna skriver också att situationen med coronaviruset kan leda till att föräldrar ber om lov för barnen att vara frånvarande från skolan även om barnet inte är sjukt eller försatt i karantän. Då ska vårdnandshavaren anhålla om lov för frånvaro. Rektorn eller en lärare kan bevilja en elev att av särskilda skäl vara tillfälligt borta från skolan.

I KHS informerar man om att de elever rest utanför Åland den här helgen rekommenderas att stanna hemma från skolan under måndagen. För att ha beredskap för en eventuell skolstängning ska elever i KHS ta hem sina skolböcker på måndag och enbart ta med de böcker till skolan som behövs för skoldagen.

Barn hör ändå inte till riskgrupperna. Institutet för hälsa och välfärd THL skriver på sin hemsida att i områden där det finns tecken på att epidemin sprider sig ska man fokusera på att skydda riskgrupperna, det vill säga äldre och de med en grundsjukdom.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »