• Pia Sjöberg och Åke Söderlund. Foto: Tomas Tornefjell
Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Lyssna här på Tomas Tornefjells längre intervju om det unika kartfyndet:
Publicerad: lördag, 24 augusti, 2019 - 18:02, uppdaterad: måndag, 26 augusti, 2019 - 13:26

Unikt kartfynd över Lövö

Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens krigshistoriska arkiv i Moskva. Kartan visar en översiktsritning av Sundskär (Vårdö) samt detaljerade planritningar av de byggnader som restes för fredsförhandlingarna mellan Sverige och Ryssland.

Landskapsarkivarie Åke Söderlund säger att Ålands landskapsarkiv efter ett idogt arbete har erhållit en högupplöst kopia av kartan över det aktuella området i Lövö.

I lördags när 300-årsjubileet av Ålandskongressen, eller Lövökongressen som den allmänt kallas, firades i Bönehuset i Vårdö visade Landskapsarkivarie Åke Söderlund och Pia Sjöberg upp kartfyndet.
-Tidigare har vi främst haft kunskap om förhandlingarna. Kartan ger oss en helt ny inblick i hur man bodde och levde under Vårdökongressen. Det säger antikvarie Pia Sjöberg.

 

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.