Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 februari, 2018 - 05:50Uppdaterad: måndag, 19 februari, 2018 - 17:41
  • Jan-Erik Sundström på hotell- och restaurangskolan. Arkivfoto: Ulf Weman.

Ungdomar ratar kockyrket

Restaurangerna har svårt att rekrytera kockar, och yrket lockar inte dagens ungdomar i någon större utsträckning. Antalet sökande till kockutbildningarna minskar och de som utbildar sig jobbar hellre dagtid i ett storkök än sena kvällar på en restaurang.

Jan-Erik Sundström som är lärare på den treåriga kockutbildningen vid Ålands yrkesgymnasium säger att man knappt fyller sina 15 utbildningsplatser.

- 2008 frågade landskapsregeringen om vi kunde öka antagningen till 55 elever per år och nu är vi nere i femton elever per årskurs på kocklinjen, säger Jan-Erik Sundström.

Katarina Sundberg som är tillförordnad förvaltningschef vid Ålands Gymnasium säger att man gör vad man kan för att öka intresset för kockyrket.

- I samband med att Finland fyllde 100 år samarbetade vi med flera grundskolor och i höst planerar vi att starta en tvåårig integrationsutbildning där inflyttade vuxna får studera svenska och matlagning, med inriktning på arbete i storkök. Det säger Katarina Sundberg.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »