Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 september, 2018 - 15:06Uppdaterad: torsdag, 13 september, 2018 - 16:12

Unga hemmasittare tampas ofta med psykisk ohälsa

Hemmasittare, det vill säga unga som varken studerar, jobbar eller finns med i någon statistik är rätt många på Åland. Det menar man bland annat på ungdomshuset Boost som jobbar med 16-29-åriga unga.

För dem är ett av de största problemen att de inte har full koll på hur många unga de missar och som kan sitta ensamma hemma eftersom det inte finns någon egentlig statistik om dessa ungdomar. När unga har gått ut grundskolan finns nämligen inget uppföljningsansvar.

- Många av de här unga lider av psykisk ohälsa i någon form. Det kan vara en orsak till hemmasittandet, men blir man hemma utan något att göra uppstår ofta också psykisk ohälsa. Det kan vara svårt för de här unga att få rätt hjälp från psykiatrin, det är ganska ansträngt med resurser där, säger ungdomslots Sussie Åvik.

Sysselsättningsverksamheten Katapult som verkar inom ramen för Boost har i dag 12 platser och den så kallade Starten som har program för att få unga att komma i gång har 15 platser, där just nu 12 unga är inskrivna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »