Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 05:37Uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 07:56
  • Elläget halv sex på fredagsmorgonen. Karta från el.ax.

Under tusen strömlösa

För första morgonen sedan stormen Alfrida är antalet strömlösa kunder i Ålands elandelslags nät nu under tusen.

Nu på fredagsmorgonen är 884 kunder utan el, och det innebär att servicenivån ligger på 94,3 procent.
- Det är en milstolpe att vi kommit under tusen men nu är vi ute i lågspänningsnätet och jobbar och då går reparationsarbetet långsammare, säger elnätschef Jan Lindgrén.

I natt har elandelslaget haft personal i jour eftersom man var rädd att tilltagande vind skulle kunna ställa till det då det finns ostabila träd som lätt kan falla. Men nu verkar man ha klarat natten utan bakslag.
- Men det skedde inga avbrott, säger Lindgrén.

Han säger att bland de kunder som fortfarande är strömlösa finns både fritidshus som står tomma och fast boende. Det lär ta mer än en vecka innan alla har strömmen åter, och man försöker prioritera de fast boende.
- Först koncentrerar vi oss på lite större byar, till exempel jobbar vi i Flakaområdet i Lemland där många är utan el, säger Lindgrén.

Ålands Radio har kontaktats av lyssnare som delvis fått strömmen tillbaka, till exempel där lamporna i huset fungerar men inte värmen. Jan Lindgrén säger att man kan prova att byta alla säkringar i sitt proppskåp, men om ingen förändring sker då så beror är det troligen fortfarande något trasigt på linjen. Det går tre faser in i ett hus och någon av dessa kan fortfarande vara trasig.
- Vi har ett system där vi kollar av mätarna och försöker hitta sådana här fel, säger Lindgrén.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »