Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 augusti, 2024 - 06:01Uppdaterad: måndag, 2 september, 2024 - 10:29
  • Travhästar åker ofta över gränsen för att tävla. Arkivbild.

Undantag möjliggör smidigare resor med häst inom Norden men oklart när krävda dokument går att skapa

Från och med första september kräver EU-lagstiftning att en häst behöver ett hälsointyg för transporter mellan medlemsländer i EU.  

En bestämmelse som orsakat oro i hästkretsar då hälsointyg ofta är kostsamma. Nu har Finland, Sverige, Norge och Danmark förhandlat fram ett undantag som gör det möjligt att transportera hästar mellan de nordiska länderna för tävlingsresor under 10 dagar utan hälsointyg.  
Det kostnadsfria dokumentet heter Docom-dokumentet och skapas i Traces-systemet på webben.  

I går, torsdag, informerades hästägare på Åland om dokumentet vid ett informationstillfälle på landskapsregeringen. 
En viss osäkerhet finns fortfarande gällande de hästar som ska resa under kommande helg då det är oklart när Docum-dokumentet går att skapa. Tiden kan därför bli knapp att få ett dokument till helgen men landskapsveterinär Maria Borgström har ändå en tilltro till att systemet ska löpa smidigt då det kommer igång.  
– När vi väl är igång med systemet ska det inte utgöra något som helst hinder för någon att åka på tävling från Åland till Sverige, Norge eller Danmark, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »