Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 28 oktober, 2023 - 14:30Uppdaterad: onsdag, 1 november, 2023 - 09:57
  • Ulrika Nettelblad tar emot första priset i Solveig von Schoultz-tävlingen av Andrea Reuter. Foto: Fredrik Sonck
  • Ulrika Nettelblad. Foto: Fredrik Sonck

Ulrika Nettelblad vann Solveig von Schoultz-tävlingen

Ulrika Nettelblad från Mariehamn vann första pris på 5 000 euro i Solveig von Schoultz-tävlingen. Det tillkännagavs under Helsingfors bokmässa på lördagen. 

Solveig von Schoultz-tävlingen arrangeras av Svenska Folkskolans Vänner och gällde i år noveller. Tävlingen är öppen för skribenter som fyllt 30 år och som inte tidigare publicerats i skönlitterär bokform. 

Nettelblad vann priset med novellen Tåget. Enligt juryn visar Nettelblad ”både mognad och kunskap om genren genom gestaltning, tydliga personporträtt och en kittlande underton om att något är fel. Den vuxna läsaren förstår mer än huvudpersonen som är ett barn och det oskyldiga blandas med det accelererande brutala.” 

Ulrika Nettelblad berättar för Ålands Radio att berättelsen från början var en romanidé, men att den hade en intensitet som gjorde att den passade att skriva som en längre novell. 

- Jag är extremt överraskad. Priset är en väldigt stor uppmuntran, säger Nettelblad 

Tävlingens jury bestod av författarna Karin Erlandsson, Malin Kivelä och Adrian Perera. Ulrika Nettelblads sommarprat från i år kan du höra här

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »