Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 november, 2023 - 11:26Uppdaterad: tisdag, 21 november, 2023 - 17:26

Tvärgående linjen stannar ifall det blir strejk i skärgårdstrafiken

Om strejkvarslet för skärgårdstrafiken blir verklighet så ska trafiken på norra och södra linje ändå fortsätta. Det lovar infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).   

Däremot lär trafiken på tvärgående linjen stanna upp.  

– Tvärgående linjen har nu, när vi är inne i november, extremt låg beläggning och den trafiken får i huvudsak rum på Alfågeln, exklusive fiskbilarna, säger Wikström.  

Skillnaden mellan tvärgående linjen och de andra linjerna som berörs av strejkvarslet är att landskapsregeringen inte äger färjan M/S Mergus som trafikerar där. Deras egna färjor kan användas vid en strejk, trots de kontrakt som finns med EW Finland, och det finns intresserade aktörer som kan bedriva trafiken, uppger Christian Wikström.  

En aktör som fått en förfrågan om att bland annat trafikera på södra linjen om en strejk bryter ut är Ansgar. Bolagets vd Tomas Lindqvist säger att det främst finns två orsaker till varför de valt att tacka nej.  

– Skulle operatören ha begärt hjälpen så skulle det vara en annan sak, men så här har jag svårt att se att det skulle vara möjligt då båtarna ligger under avtal till en annan operatör. För det andra så skulle man hoppa in i en strejktvist som man inte har något att göra med, säger han.  

Hur många aktörer som potentiellt kunde bedriva trafiken under en strejk har Lindqvist ingen uppfattning om.  

– Man måste komma ihåg att det krävs vissa certifikat för att ens få trafikera, så det är inte bara att hoppa in och göra hur man vill, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »