Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 juli, 2021 - 09:33Uppdaterad: fredag, 2 juli, 2021 - 15:10
  • THL har undersökt hur bra skyddet mot corona blir efter en respektive två vaccindoser. Arkivfoto.

Två vaccindoser nödvändiga enligt THL

Den andra coronavaccindosen är nödvändig för att äldre personer och personer i riskgrupp ska få ett tillräckligt skydd mot covid-19.

Det visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort. Skyddet som en dos ger är betydande men hindrar inte alltid smitta och i vissa fall inte heller allvarlig coronavirussjukdom som kräver sjukhusvård, skriver THL i ett pressmeddelande.

När det gäller Pfizers och Modernas vacciner ökar skyddseffekten mot smitta från 45 till 75 procent hos äldre personer från den första till den andra dosen, och effekten mot allvarlig sjukhusvårdskrävande sjukdom ökar från 63 till 93 procent. Bland riskgrupperna ökade skyddseffeken mot smitta från 40 till 77 procent och effekten mot allvarlig sjukhusvårdskrävande sjukdom ökade från 82 till 90 procent.

När det gäller Astra Zenecas vaccin har den andra vaccindosen ännu getts i för liten utsträckning för att informationen skulle kunna utnyttjas i THL:s analys.

När det gäller yngre åldersgrupper ska effekten av coronavaccinerna följas upp i takt med att vaccinationerna framskrider.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »