Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 september, 2023 - 10:26Uppdaterad: torsdag, 18 januari, 2024 - 09:10
  • Bilden är från när Åbo hovrätt inledde förhandlingarna i mars 2023. Arkivbild.

Två från Åland Post döms till villkorligt fängelse för smuggling – vd frias

Hovrätten dömer två av de åtalade i den stora rättegången mot Åland Post till villkorligt fängelse för smuggling, grovt bokföringsbrott och grovt dopningsbrott. 

Bolagets tidigare affärsområdeschef döms till 1 år och 6 månaders villkorligt fängelse och den tidigare enhetschefen för fjärrtransporter och förtullarnas närmaste förman döms till ett års villkorligt fängelse. Enhetschefen har via sin försvarsadvokat meddelat att hon är missnöjd med domen och ska ansöka om besvärstillstånd till Högsta domstolen. De två dömda jobbar inte längre på Åland post.

De fyra övriga åtalade från Åland Post frias, inklusive vd Henrik Lundberg

I tingsrätten dömdes Åland Post till en samfundsbot på 100 000 euro, men hovrätten sänker det till 75 000 euro. 

Beslutet att Åland Post ska förverka 1,4 miljoner euro till staten kvarstår. 

Åland Post skriver i ett pressmeddelande att de är lättade för bolagets räkning att både dess högsta ledning och samtliga nuvarande anställda helt frias från brott.

– Jag har under hela den här processen haft fullt förtroende för bolagets ledning och det har jag fortsättningsvis, säger styrelsens ordförande Dan E. Eriksson. 

Åland Post skriver vidare att de konstaterar att hovrätten snarare anser att det är två tidigare enskilda anställda som bär ansvaret för det inträffade. 

– Lika glädjande som det är att bolagets ledning frias, lika tragiskt är det att två tidigare enskilda anställda döms för brott. Hela styrelsen och inte minst alla deras tidigare arbetskamrater känner med dem, säger Dan E. Eriksson 

Här finns rapportering från när förhandlingarna i hovrätten började i mars i år

Här finns rapporteringen om domen från tingsrätten i november 2021

Uppdatering 17.1.2024: Av hänsyn till de anhöriga till en av de dömda, som avlidit, har namnen undantagsvis avpublicerats från webbtexten, med syfte att blockera sökmotorfunktioner. Audioinnehållet är oförändrat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »