• Arkivbild Ålandsbanken. Foto: Owe Sjöblom
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf:
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf (längre inslag från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 12 december, 2019 - 05:53, uppdaterad: torsdag, 12 december, 2019 - 17:14

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Ålandsbankens vd Peter Wiklöf säger att arbetet med att genomlysa verksamheten och hitta områden som kan förbättras redan har inletts.

-Vi har gjort en väldigt snabb genomgång för att skapa någon sorts känsla, och vi ser ju nog att vi har saker att förbättra. Men jag väntar med att säga vad det rör sig om tills vi har satt de här målsättningarna, men det finns saker vi kan göra betydligt bättre och det vi om.

Huvudsyftet med principerna är att få hela banksektorn att anpassa sin verksamhet så den lever upp FN:s 17 olika mål för hållbar utveckling samt att verksamheten är förenligt med målet om en global temperaturhöjning på maximalt 1,5 grader. 

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.