Tryggare att äta inhemsk vild fisk
Det har blivit tryggare att äta inhemsk vild fisk. Det visar en ny undersökning som statsrådets utrednings och forskningsverksamhet gjort inom ramen för ett EU-projekt.
Undersökningen visade att halten av miljögifter har sjunkit sedan början av 2000-talet och i dag är den mycket låg i de flesta inhemska fiskar. Bland annat sik, siklöja och mört hade mycket låga halter, liksom abborre, gös och lake i havsområdena. Bara i Östersjölax och i stora strömmingar och nejonögon översteg miljögiftshalterna de maximihalter som fastställts på EU-nivå.
Forskningsprofessor Hannu Kiviranta från Institutet för hälsa och välfärd säger i ett pressmeddelande att statens näringsdelegation rekommenderar att man äter fisk minst två gånger i veckan och att man varierar mellan olika fiskarter. Enligt Livsmedelssäkerhetsverkets anvisningar är det dock bäst att barn, unga och personer i fertil ålder inte äter lax eller öring som fångats i Östersjön, stora strömmingar eller gädda mer än en till två gånger i månaden.