• Antonia Berg, foto: MTV3
Antonia Berg, politisk reporter:
Antonia Berg, politisk reporter (Längre inslag från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 16:56, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 17:17

Tryck från fältet bakom regeringens fall

Tryck från fältet och dalande gallupar. Det säger Antonia Berg, politisk reporter på MTV3 i Finland att är orsaken bakom finska centerpartiets agerande idag i regeringskrisen som ledde till att statsminister Antti Rinne avgick.

-Många är missnöjda med att centern överhuvudtaget gick med i regeringen och så har inte regeringen ännu lyckats få så många arbetsplatser till stånd som varit målet för regeringen. Centern gjorde nog en helhetsbedömning och försöker förbättra sitt eget understöd, säger Antonia Berg.

Berg tror inte på spekulationerna kring att man kan dra paralleller från dagens händelser till socialdemokraternas agerande vid centerpartisten Anneli Jäätenmäkis avgång från statsministerposten 2003. Det är inte heller sannolikt att spekulationen kring att Samlingspartiet varit med i kulisserna i dagens händelser stämmer, säger Berg.
- Det är nog mera det att centerns riksdagsledamöter får höra ganska mycket missnöje från fältet hela tiden, säger Antonia Berg.

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.