• Antonia Berg, foto: MTV3
Antonia Berg, politisk reporter:
Antonia Berg, politisk reporter (Längre inslag från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 16:56, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 17:17

Tryck från fältet bakom regeringens fall

Tryck från fältet och dalande gallupar. Det säger Antonia Berg, politisk reporter på MTV3 i Finland att är orsaken bakom finska centerpartiets agerande idag i regeringskrisen som ledde till att statsminister Antti Rinne avgick.

-Många är missnöjda med att centern överhuvudtaget gick med i regeringen och så har inte regeringen ännu lyckats få så många arbetsplatser till stånd som varit målet för regeringen. Centern gjorde nog en helhetsbedömning och försöker förbättra sitt eget understöd, säger Antonia Berg.

Berg tror inte på spekulationerna kring att man kan dra paralleller från dagens händelser till socialdemokraternas agerande vid centerpartisten Anneli Jäätenmäkis avgång från statsministerposten 2003. Det är inte heller sannolikt att spekulationen kring att Samlingspartiet varit med i kulisserna i dagens händelser stämmer, säger Berg.
- Det är nog mera det att centerns riksdagsledamöter får höra ganska mycket missnöje från fältet hela tiden, säger Antonia Berg.

Fler Nyheter

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.