Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2011 - 15:22Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Trupper på Åland om Sovjet anfallit

Åland skulle besättas med en skärgårdsbrigad och med starkt artilleri ifall Sovjetunionen anföll Finland. Dessutom var Sverige berett att besätta Åland med egna trupper. Det här skriver den svenske journalisten och författaren Mikael Holmström i sin nya bok "Den dolda alliansen", om det dolda samarbetet mellan Sverige och Finland under det kalla kriget. Hufvudstadsbladet skriver om boken i dag, där det också framgår att Sverige höll jaktplan i lager för Finlands räkning i fall av en krissituation, samtidigt som Finland utbildade ett överskott av piloter. Enligt fredsavtalet efter andra världskriget fick Finland bara ha 60 jaktplan totalt. Uppgifterna om Åland bekräftas i boken av Ermei Kanninen, som var chef för huvudstaben åren 1978-1982. Åland är en demilitariserad zon, men också neutraliserat ifall av krig. En sak som alltså skulle väga lätt i verkligheten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »