Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 juni, 2021 - 11:43Uppdaterad: onsdag, 9 juni, 2021 - 17:13
  • En till fiskodling med regnbågslax har drabbats av IHN. Foto: Pixabay.

Tredje fallet av IHN på åländsk fiskodling

Åland har nu fått sitt tredje fall av fisksjukdomen IHN på kort tid.

Fallet finns i en fiskodling för regnbågslax, ett par kilometer från de föregående två. Det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. På grund av fallet utvidgar Livsmedelsverket restriktionszonen för att förhindra spridning av sjukdomen. Det kan bli frågan om nödslakt av stora mängder fisk och landskapsregeringen utarbetar som bäst en plan på hur det ska gå till.

Smittan på de två först konstaterade djurhållningsplatserna har sitt ursprung i danska fiskodlingsanläggningar, från vilka det under våren har levererats fisk till dem för vidareodling. IHN-infektionen har antagligen spridit sig till den tredje djurhållningsplatsen från de två först smittade djurhållningsplatserna vattenvägen eller via vild fisk, skriver Livsmedelsverket.

På grund av programmet för övervakning av en annan fisksjukdom, VHS, gäller sedan tidigare ett förbud mot förflyttning av levande eller orensad fisk från Åland till andra delar av Finland. Livsmedelsverket uppmanar fiskodlare att tills vidare avstå från att föra in levande odlingsfiskar från Danmark på grund av risken för att IHN sprids.

IHN smittar inte till människor och man kan fiska normalt i området.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »