Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 maj, 2018 - 06:30Uppdaterad: onsdag, 9 maj, 2018 - 06:33
  • Naturvårdsintendent Maija Häggblom är tacksam för ny information som forskarna tar fram. Arkivfoto.

Tre nya insektarter upptäckta på Åland

Tre nya insektsarter har upptäckts på Åland. Det är forskaren Marko Mutanen och hans kollegor som under fem års tid samlat exemplar på Åland som en del av ett internationellt DNA-streckkodningsprojekt som heter iBOL.

- De har hittat en ny fjäril och två steklar som vi inte visste att fanns på Åland tidigare, säger Maija Häggblom, naturvårdsintendent på landskapsregeringen.
En av steklarna har det latinska namnet hoplokampa minuta och är ett potentiellt skadedjur för krikon och plommon.

- Den information som forskarna får fram är värdefull för oss. Det är bra att vi känner till när det handlar om skyddsvärda eller fridlysta insekter och när det kommer nya arter kan vi behöva ta ställning till vad vi tycker om dem, säger Maija Häggblom.
Den nya fjärilen som hittats heter Eriocrania chrysolepidella och den andra nya stekeln heter hinatara recta.
Marko Mutanen har anhållit om att få fortsätta sitt forskningsprojekt på Åland och Häggblom säger att hon inte ser några hinder för att bevilja tillstånd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »