• Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Unga får köra traktorbilar med bl.a. Harry Jansson och Tage Silander (från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 14:14, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:05

"Traktorbilar gör trafiksäkerhet till en klassfråga"

Lagförslaget om att låta 15-åringar köra så kallade traktorbilar skulle göra trafiksäkerhet till en klassfråga, åtminstone i sin nuvarande form. Det sa vice talman Veronica Thörnroos i sitt anförande i lagtingets plenum i dag.

-Som reglerna ser ut idag är det bilar tillverkade efter 2015 som skulle omfattas av lagförslaget, och då är det inte många ungdomar som kommer att ha råd, säger Thörnroos. Thörnroos ifrågasatte att socialdemokraterna understöder lagförslaget på de grunderna.

Ledamot Göte Winé (S) försvarade partiets ståndpunkt med att lagen ändå skulle leda till en högre trafiksäkerhet på sikt.

-Allt kostar pengar, så att vissa inte skulle ha råd är inget bra motargument. Däremot skulle jag välkomna både att förslaget omfattar äldre bilar och att traktorbilar kan subventioneras, sade Winé. Sara Kemetter (S) tillade att partiet vare sig vill hindra de som har råd från att äga traktorbilar, eller näringslivet från att ta in och sälja dem.

Fler Nyheter

LR tecknar stora avtal med Åda Ab

Landskapsregeringen har antecknat flera omfattande avtal tillsammans med Åda Ab värda över hundratusen euro.

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.