Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 14:14Uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:05

"Traktorbilar gör trafiksäkerhet till en klassfråga"

Lagförslaget om att låta 15-åringar köra så kallade traktorbilar skulle göra trafiksäkerhet till en klassfråga, åtminstone i sin nuvarande form. Det sa vice talman Veronica Thörnroos i sitt anförande i lagtingets plenum i dag.

-Som reglerna ser ut idag är det bilar tillverkade efter 2015 som skulle omfattas av lagförslaget, och då är det inte många ungdomar som kommer att ha råd, säger Thörnroos. Thörnroos ifrågasatte att socialdemokraterna understöder lagförslaget på de grunderna.

Ledamot Göte Winé (S) försvarade partiets ståndpunkt med att lagen ändå skulle leda till en högre trafiksäkerhet på sikt.

-Allt kostar pengar, så att vissa inte skulle ha råd är inget bra motargument. Däremot skulle jag välkomna både att förslaget omfattar äldre bilar och att traktorbilar kan subventioneras, sade Winé. Sara Kemetter (S) tillade att partiet vare sig vill hindra de som har råd från att äga traktorbilar, eller näringslivet från att ta in och sälja dem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »