• Avdelningschef Yvonne Österlund. Arkivfoto: Ålands Radio.
Avdelningschef Yvonne Österlund:
Ett längre inslag med Yvonne Österlund:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 11:52, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 17:28

Ett trafikverk kan ge långsiktighet och effektivitet

Genom att slå ihop Vägnätsbyrån och Transportbyrån till ett trafikverk skulle man effektivera verksamheten för både infrastrukturavdelningen och centralförvaltningen vid landskapsregeringen, säger avdelningschef Yvonne Österlund.

I budgetförslaget för 2020 föreslås bildandet av ett fristående trafikverk, men idén är inte ny och initiativet kommer från tjänstemännen. Infrastrukturavdelningen är landskapets största avdelning med 100 personer som jobbar inom den. Budgeten är på 50-55 miljoner euro. Ändå är det uppbyggt så att den ansvariga ministern kommer ner mer på detaljnivå än regeringens andra ministrar. Genom trafikverket kunde tjänstemännen fatta fler beslut på detaljnivå och ge mer tid till ministern att arbeta med program och strategier.
-Delar av infrastrukturavdelningen passar också dåligt in i centralförvaltningens verksamhetsplanering och ekonomiska uppföljningssystem, säger Yvonne Österlund.

Trafikverket skulle få större långsiktighet och effektivare system genom att inte vara låst i centralförvaltningens system, medan verksamheten skulle vara densamma som byråerna gör idag; hantera flyget, kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken samt vägunderhållet och verkstaden och lagret i Möckelö.

 

 

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.