• Avdelningschef Yvonne Österlund. Arkivfoto: Ålands Radio.
Avdelningschef Yvonne Österlund:
Ett längre inslag med Yvonne Österlund:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 11:52, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 17:28

Ett trafikverk kan ge långsiktighet och effektivitet

Genom att slå ihop Vägnätsbyrån och Transportbyrån till ett trafikverk skulle man effektivera verksamheten för både infrastrukturavdelningen och centralförvaltningen vid landskapsregeringen, säger avdelningschef Yvonne Österlund.

I budgetförslaget för 2020 föreslås bildandet av ett fristående trafikverk, men idén är inte ny och initiativet kommer från tjänstemännen. Infrastrukturavdelningen är landskapets största avdelning med 100 personer som jobbar inom den. Budgeten är på 50-55 miljoner euro. Ändå är det uppbyggt så att den ansvariga ministern kommer ner mer på detaljnivå än regeringens andra ministrar. Genom trafikverket kunde tjänstemännen fatta fler beslut på detaljnivå och ge mer tid till ministern att arbeta med program och strategier.
-Delar av infrastrukturavdelningen passar också dåligt in i centralförvaltningens verksamhetsplanering och ekonomiska uppföljningssystem, säger Yvonne Österlund.

Trafikverket skulle få större långsiktighet och effektivare system genom att inte vara låst i centralförvaltningens system, medan verksamheten skulle vara densamma som byråerna gör idag; hantera flyget, kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken samt vägunderhållet och verkstaden och lagret i Möckelö.

 

 

Fler Nyheter

Peter Lindbäck nytt lekmannaombud

Landshövdning Peter Lindbäck ska representera Åland i kyrkomötet under den kommande fyraårsperioden. Ålands nuvarande lekmannaombud Bror Gammals blev...

ÅSSF tvåa i Finlandsserien

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands sportskytteförening, ÅSSF, kom tvåa i lagtävlingen i luftpistol i Finlandsserien som pågått under hösten och vintern.

Dagsböter för cannabisrökning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna har i Tingsrätten dömts till dagsböter för olovligt bruk av narkotika. I september i fjol har kvinnan rökt cannabis i en lägenhet i Mariehamn, vilket hon också erkänt.

ÅSUB får ny direktion

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har tillsatt en ny direktion för Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) för åren 2020-2023.

Havsvidden ansluter sig till stamledning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Arbetsgruppen som planerar en utbyggnad av stamledningen från Höckböle i Geta norrut mot Havsvidden har fått till ett förbindelseavtal med Havsvidden Ab gällande anslutning till ledningen.

Sjögren: "Vi ville undvika att det skulle ses som ett politiskt val"

Katrin Sjögren, Pia Hollsten-Friman och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Liberalernas partiordförande och tidigare lantrådet Katrin Sjögren riktar kritik mot landskapsregeringens val av förvaltningschef. Detta eftersom det inte följde förslaget som rekryteringsgruppen förde fram.

Silander förs fram som talman av MSÅ

Tage Silander, Wille Valve och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Tage Silander (MSÅ) har fått frågan om han kan tänka sig att bli talman i lagtinget. Frågan kommer från det egna partiet, som vill vara beredda om det behövs en ny talman menar Tage Silander. Han vill inte säga om han är intresserad eller inte.

Ändrade planer för Bomarsundsbron

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den nya bron i Bomarsund bör bli en bågbro av typen langerbalk istället för en klassisk bågbro. Det har landskapsregeringen kommit fram till.

Ändrad turlista för Odin i dag och i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Resten av dagen angör m/s Odin Kumlinges norra färjfäste istället för Snäckö på grund av vädret. Överö angörs inte.