• Avdelningschef Yvonne Österlund. Arkivfoto: Ålands Radio.
Avdelningschef Yvonne Österlund:
Ett längre inslag med Yvonne Österlund:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 11:52, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 17:28

Ett trafikverk kan ge långsiktighet och effektivitet

Genom att slå ihop Vägnätsbyrån och Transportbyrån till ett trafikverk skulle man effektivera verksamheten för både infrastrukturavdelningen och centralförvaltningen vid landskapsregeringen, säger avdelningschef Yvonne Österlund.

I budgetförslaget för 2020 föreslås bildandet av ett fristående trafikverk, men idén är inte ny och initiativet kommer från tjänstemännen. Infrastrukturavdelningen är landskapets största avdelning med 100 personer som jobbar inom den. Budgeten är på 50-55 miljoner euro. Ändå är det uppbyggt så att den ansvariga ministern kommer ner mer på detaljnivå än regeringens andra ministrar. Genom trafikverket kunde tjänstemännen fatta fler beslut på detaljnivå och ge mer tid till ministern att arbeta med program och strategier.
-Delar av infrastrukturavdelningen passar också dåligt in i centralförvaltningens verksamhetsplanering och ekonomiska uppföljningssystem, säger Yvonne Österlund.

Trafikverket skulle få större långsiktighet och effektivare system genom att inte vara låst i centralförvaltningens system, medan verksamheten skulle vara densamma som byråerna gör idag; hantera flyget, kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken samt vägunderhållet och verkstaden och lagret i Möckelö.

 

 

Fler Nyheter

"Oprecist, orealistiskt dyrt och dubbla budskap": Gunell och Sjögren kritiserar regeringsprogrammet

Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (L) intervjuas av Felix Quarnström
- Min första reaktion är att det kanske inte är de stora visionernas regeringsprogram, säger Katrin Sjögren, Liberalerna, om det regeringsprogram som idag presenterades.

Turlistorna finns på nätet

Nu finns turlistorna för skärgårdstrafiken för 2020 att tillgå.

Avvikande turlista för Odin i morgon

M/S Odin har avvikande turlista i morgon onsdag 11 december på grund av blåsigt väder.

Tunnel och ändrad kommunreform i regeringsprogrammet

Nina Smeds har läst regeringsprogrammet
Upphandlingen av elhybridfärjan avbryts och kortruttsprojektet för västra Föglö avbryts till förmån för en tunnel. Nu går landskapsregeringen ut med att man vill bygga en tunnel, inte bara utreda. Och Töftöfärjan ska ersättas med en bro till Vårdö.

Finland har en ny regering

Nyhetsnotisen i ljudformat
President Sauli Niinistö utnämnde Sanna Marins regering till ny regering för landet i dag. Före det hade Niinistö godkänt regeringen Antti Rinnes avgång.

Grundlagsutskottet godkände 0,47 procent

Nyhetsnotisen i ljudformat
Riksdagens grundlagsutskott godkände idag det vilande lagförslaget gällande nytt ekonomiskt system för Ålands självstyrelse.

Thörnroos vald till lantråd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Veronica Thörnroos är Ålands nya lantråd, det röstade lagtinget om i dag. Thörnroos valdes med 22 röster.

Centrumplanen ska göras om

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Stadsutvecklingsnämnden återremitterade delgeneralplanen för centrum till tjänstemännen som nu ska ta fram ett nytt förslag.

Narkotikapåverkad körde mellan Saltvik och Mariehamn

Nyhetsnotisen i ljudformat
En man körde narkotikapåverkad från Saltvik till Mariehamn och döms nu av tingsrätten.