Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 oktober, 2016 - 15:02
  • EU-parlamentarikern Nils Torvalds. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Torvalds: ”Åland borde anhålla om EU-parlamentsplats”

Det är dags för Åland att anhålla hos riksregeringen om en plats i Europaparlamentet. Det menar EU-parlamentarikern Nils Torvalds med anledning av det brittiska beskedet om ett Brexit senast våren 2019.

I söndags gick Storbritanniens premiärminister Theresa May ut med att landet kommer att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget – själva inledningen på EU-uträdet senast i slutet av mars nästa år.

Enligt Torvalds borde därför EU fatta ett dubbelbeslut: Hur parlamentsplatserna fördelas om Storbritannien är kvar i EU och hur de fördelas om de inte är kvar.

- Är de inte kvar borde 73 extra platser finnas att fördelas och de borde fördelas mellan de 27 medlemsländerna enligt befolkningsstorlek. Då skulle Finland sannolikt få 1-2 tilläggsplatser. I så fall borde Åland anhålla om att riksregeringen gör Åland till en valkrets.

Torvalds anser ändå att en sådan förfrågan gärna skulle få behandlas av en mer Ålandsvänlig regering än den nuvarande.

- Finlands nuvarande regering har ju inte visat sig särskilt förstående för åländska frågor.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »