Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 januari, 2020 - 14:50Uppdaterad: fredag, 10 januari, 2020 - 16:43
  • Landskapet förhandlar med ett forskningsinstitut, något som kan möjliggöra fortsatt torskfiske

Torskfisket kan fortsätta i forskningssyfte

Att fortsätta fiska torsk i åländska vatten är godtagbart enligt Eus bestämmelser så länge det sker i samarbete med ett forskningsinstitut. Det säger fiskerikonsult Tom Karlsson på Fiskeribyrån.

- Man får bedriva vetenskapligt fiske inom ramen för den årliga bifångstkvoten och det är det vi tänker att de åländska fiskarna kan bidra med. Vi förhandlar med ett forskningsinstitut på den finska sidan, och vill titta på medelvikter, maginnehåll och sälmaskens utbredning bland de nordliga torskarna, säger Karlsson.
Karlsson säger att även andra länder kan använda sig av samma möjlighet, men tror inte att sådana fiskevolymer har en långsiktig negativ inverkan på torskbeståndet.
- Det tror jag inte, det är ändå så pass begränsat, och om det finns andra orsaker än bara överfiske som påverkar torskbeståndet avhjälper man ändå inte dem med ett fiskestopp, säger Karlsson.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »